Descoperire fascinantă despre Grecia Antică: ce obiceiuri bizare aveau grecii acelor vremuri, explicația cercetătorilor
În epoca bronzului, în Grecia Antică, se pare că nu se ținea cont de regulile care, în zilele noastre, sunt atât de importante.
Așadar, căsătoria cu un văr primar era o chestiune perfect normală, sugerează noi cercetări.
Oamenii de știință au putut să studieze, în premieră, căsătoriile antice din Creta minoică și Grecia micenică, folosind material genetic obținut din oase umane.
Au reușit să cartografieze, de asemenea, arborele genealogic al unei familii miceniene pentru prima dată.
Analizând genomul a peste o sută de oameni, din Neolitic până la Epoca Fierului, din Grecia continentală și Insulele Egee, echipa a reușit să facă ceea ce nimeni altcineva nu reușise anterior.
Oamenilor de știință le-a luat mult timp să poată ajunge la această concluzie
În Grecia, clima nu ajută deloc la procesul de conservare al ADN-ului. Totuși, datorită progreselor recente în producerea și evaluarea seturilor de date genetice antice, situația a evoluat favorabil, ceea ce înseamnă că echipa ar putea construi primul arbore genealogic micenian.
Folosind oasele unui copil datat din epoca târzie a bronzului, ei au reușit să stabilească relația a șapte copii, dintre care șase s-au dovedit a fi copiii și nepoții unui cuplu. Cel de-al șaptelea copil a fost, probabil, un văr primar al unuia dintre ceilalți. Poate fi un arbore genealogic relativ mic, dar este primul de acest fel reconstruit genetic pentru întreaga regiune antică mediteraneană.
Dintre indivizii din zona Mării Egee studiați, aproximativ 30 la suta aveau markeri genetici care sugerează că sunt urmașii a doua persoane înrudite.
„Au fost publicate acum peste o mie de genome antice din diferite regiuni ale lumii, dar se pare că un sistem atât de ciudat de căsătorie între rude nu a existat nicăieri altundeva în lumea antică”, a declarat Eirini Skourtanioti, autorul principal al studiului.
„Izolarea geografică, stresul patogen endemic, integritatea pământului moștenit, sunt toți factori care, din punct de vedere istoric, pot face uniunile între veri posibile”, scriu autorii.
„Poate că aceasta a fost o modalitate de a preveni împărțirea terenurilor agricole moștenite? În orice caz, a garantat o anumită continuitate a familiei într-un singur loc, ceea ce este o condiție prealabilă importantă pentru cultivarea măslinilor și a vinului, de exemplu. ”, a spus Philipp Stockhammer, la rândul său, unul dintre autorii principali ai studiului.